Spišská petanqueová liga

Zariadenia sociálnych služieb v regióne Spiš založili a úspešne organizujú Spišskú petanqueovú ligu pre svojich klientov. Prvého ročníka sa zúčastňujú družstvá z Batizoviec, Hodkoviec, DD Spišská Nová Ves, Náš dom Spišská Nová Ves, Spišského Štvrtka, Spišského Podhradia a Veľkej Lomnice.

Úvodné kolo sa konalo v DSS Domovina v Hodkovciach, postupne sa napínavé duely uskutočňujú v ostatných zariadeniach.

 

Prečo petanque?

Petanque je francúzska společenská hra pre dve 1–3 členné družstva, ktoré se snažia umiestniť gule  čo najbližšie  k cieľu, ktorý tvorí drevená gulička, tzv. prasiatko. Princip hry je velmi jednoduchý, ale dokonalé zvládnutie  techniky a taktiky vyžaduje pravidelný tréning.

Výraznou prednosťou tohto športu je to, že ho môže hrať prakticky každý (ženy s mužmi, starci s deťmi, i telesne postihnutí) a prakticky kdekoľvek (terén ihriska je ľubovoľný).

Terén pre petanque nie je v pravidlách priamo určený. V tom je kúzlo tejto hry. Hráči sa musia vyrovnať s nástrahami akéhokoľvek  povrchu. Najčastejšie je však vidieť povrch podobný cestičkám v parku (udupaný písek), ale môže sa jednať i o jednoduchý trávnik. Rozmery ihriska by sa maly pohybovať okolo 4 × 15 m.

V. kolo sa uskutočnilo v Centre sociálnych služieb Náš dom v Batizovciach. Výhodu domáceho ihriska využil domáci tím na zvíťazenie v tomto kole. Na druhom mieste bolo družstvo DD SNV a tretí Domovina z Hodkoviec.

VI. kolo sa odohralo v DSS Náš Dom SNV. Víťazom sa stalo družstvo Domovina n.o Hodkovce. Vo finále porazili Veľkú Lomnicu. V dramatickom boji o 3. miesto bolo napokon úspešnejšie družstvo DSS Sp. Štvrtok pred DSS Sp. Podhradie. Dnešné predposledné kolo ešte viac zamotalo tabuľku a zdramatizovalo ju tak, že v poslednom kole sa môže celkovým víťazom stať ešte 5 mužstiev.

VII.kolo

Záverečné VII. kolo 1.ročníma Spišskej petanquovej ligy sa uskutočnilo v DSS sv. Jána z Boha v Spišskom Podhradí. Počasie síce veľmi neprialo, no o to väčšie úsilie a majstrovstvo predviedli súťažiaci. Na začiatku bolo o víťazovi takmer jasné, ale tak ako boli napínavé a dramatické jednotlivé kolá, tak nebolo o prekvapenia núdza ani tentoraz. Dovtedy suverénne vedúce Hodkovce prehrali svoj súboj s Batizovcami a všetci sa stále viac pozerali na tabuľku a kombinovali ďalšie možnosti. Začali sa črtať zaujímavé kombinácie. A tak sa i stalo. V tomto kole sa do finále dostali Batizovce a Spišské Podhradie. Tretie miesto obsadili súťažiaci zo Spišského Štvrtka, ktorí porazili oduševnene hrajúcich seniorov z Domova dôchodcov v Spišskej Novej Vsi. Vo finále Batizovce nenechali nič na náhodu a toto kolo vyhrali.

Začalo sa počítať. A naozaj, napätie muselo pokračovať: o konečné 4.miesto zabojoval Spišský Štvrtok v súboji s Veľkou Lomnicou a o konečnom víťazovi rozhodol dodatočný zápas medzi Batizovcami a Spišským Podhradím. V ňom Batizovce dokázali uhájiť najvyrovnanejšie výkony a za nadšeného povzbudzovania oboch družstiev sa stali prvým víťazom. Za druhým Spišským Podhradím tretí skončili chlapci z Domoviny n. o. Hodkovce. Konečné poradie odsúhlasil a potvrdil aj hlavný rozhodca Ľubo Mišenda.

Prvý ročník skončil. Všetci účastníci sa zhodli, že to bol dobrý počin zo strany organizátorov a záujem ďalších zariadení o vstup do ligy dáva predpoklad v  pokračovaní. Za hlavného organizátora 2. ročníka bol určený DSS Spišský Štvrtok.

Konečné poradie 1. ročníka Spišskej petanquovej ligy

Poradie Názov zariadenia Počet bodov
1. CSS Náš Dom Batizovce 44
2. DSS Spišské Podhradie 44
3. DSS Domovina Hodkovce 40
4. DSS Spišský Štvrtok 36
5. Jeseň života Veľká Lomnica 36
6. DD Spišská Nová Ves 22
7. Náš Dom Spišská Nová Ves 14